Over mij

 

Geboren en getogen in Heemskerk, woon ik nu na wat omzwervingen alweer 10 jaar in Haarlem met mijn gezin. Van jongs af aan voel ik mij betrokken bij anderen en ben ik empathisch ingesteld. Niet gek misschien dat ik uiteindelijk een studie koos die mij richting mijn huidige beroep dreef. Ik werk alweer 22 jaar als orthopedagoog/ gedragswetenschapper in de zorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
In 2014 werd ik moeder van een tweeling (j/m). Onze oudste zoon was nog geen 2 op dat moment. Er stapelde zich ineens veel op; 3 hele kleine kindjes, ons jongetje van de tweeling bleek het syndroom van Down te hebben. Mijn moeder overleed toen de tweeling net 6 weken oud was. We waren ook net verhuisd naar een klushuis.
Plus ik ging na mijn verlof weer aan het werk. Minder werken ging ik niet, ik had iets te bewijzen, dat ik het allemaal prima aankon, dat ik sterk was, een powervrouw. Achteraf natuurlijk een gekke instelling, maar hebben we die allemaal niet weleens in bepaalde fases van ons leven? Misschien kon ik het alleen zo aanpakken om mij staande te houden. Stoppen of stilstaan was misschien wel te moeilijk. Dat weet ik nu, een aantal jaar later. Want ik hield het niet vol. De extra zorgen om ons zoontje met het syndroom van Down, het zorgen voor een peuter met veel jaloezie naar zijn broertje en zusje, en uiteraard hun zusje ook de volledige aandacht die zij nodig had geven. Werken en het overlijden van mijn moeder verwerken. Het ging niet.

Ik zorgde voor iedereen, behalve voor mijzelf. Ik merkte dat ik vaker prikkelbaar was, en steeds vaker niet de kalme, relaxte moeder die ik zo graag wilde zijn. Bozig, chagrijnig, stressgerelateerde klachten.

Ik kwam in aanraking met mindfulness en leerde negatieve gedachtepatronen te herkennen en leerde beter om te gaan met stress, boosheid, weerstand, verdriet en frustratie. Ik ben hierna doorgegaan met verdiepende trainingen.

In 2022 ben ik de opleiding tot mindfulnesstrainer categorie 1 gaan volgen aan de Mindfulness Academie in Amsterdam. Dit is de hoogste graad van opleiding en erkend door zorgverzekeraars en volgens de wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek bij stress en burn-out klachten en helpend bij het reduceren van stress, boosheid en weerstand.
Ik ben inmiddels ervaren met het geven van de 8 weekse mindfulness training.

Omdat ik zelf ervaren heb hoe mindfulness mij ondersteunt in het dagelijkse leven, hoe ik stress beter de baas kan, hoe ik simpelweg gewoon meer tevredenheid en geluk ervaar, is mijn missie om dit door te willen geven. Ik gun iedereen deze ervaring, de tools en handvatten om een meer bewuster, gelukkiger en bestendiger leven te kunnen leiden.

 

 

Registraties
VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland)
Mindfulness register

Lid van Bewust Haarlem

Opleidingen/retraites
– 5 -10 januari 2024 stilteretraite bij Guus Went – www.mahasi.net
– 11-14 december 2023 Mindful Selfcompassion Intensive bij Mindfulness Academie
– 2023 Vervolgopleiding tot geregistreerd Mindfulnesstrainer categorie 1 – Mindfulness Academie Amsterdam
– 2023 5- daagse stilteretraite bij Achtzaamheid
– 2022 Basisopleiding tot Mindfulnesstrainer – Mindfulness Academie Amsterdam
– 2022 Training Zelf Compassie van Kristin Neff
– 2021 Training Mindful Based Compassionate Living
– 2020 MBSR 8 weekse training

Annemiek van Vliet
Mindfulness trainer