Mindfulness training voor ouders van zorgintensieve kinderen

Als ervaren orthopedagoog werkzaam in de zorg voor kinderen en volwassenen met een beperking en moeder van een zoontje met het syndroom van Down, organiseer ik aparte mindfulness trainingen voor ouders van zorgintensieve kinderen. Ik heb veel ervaring binnen mijn werk met kinderen en jongeren met autisme, PDD NOS, ADHD, ADD, sociaal emotionele ontwikkelingsproblematiek, verstandelijke beperking, hechtingsproblematiek en meer.

De gezamenlijke herkenning, het delen van ervaringen kan ouders steun bieden, en mindfulness kan kracht bieden tegen de stroom van de dagelijkse (over)belasting of extra zorg die er voor onze kinderen vaak nodig is.
Tevens ben ik tijdens de trainingsperiode beschikbaar voor advies, mee te denken en als luisterend oor.
Als moeder van een kind met een extraatje in combinatie met nog 2 kinderen die ik ook alle aandacht gun, een baan en een partner, heb ik ervaren wat mindfulness mij ter ondersteuning kan bieden om mijn hoofd boven water te houden.

De Mindfulness Based Stressreduction (MBSR) ook wel Mindfulnesstraining genoemd, is een 8 weeks trainingsprogramma waarin je op verschillende manieren leert om je meer bewust te worden van het hier en nu en je leert grip te krijgen op je gedachten en patronen. Je leert basisvaardigheden in opmerkzaam te zijn en het omarmen van de uitdagingen van je eigen leven, zonder oordeel en met compassie voor jezelf. Mindfulness is dus meer dan een manier om stress te verminderen of om beter in je vel te zitten. Het gaat niet alleen om stress, maar om veel meer dan dat. Het is een training waar je handvatten krijgt uitgereikt om je aandacht te leren richten en tijdig signalen leert herkennen die stress of ander ongemak kunnen duiden. De training is geen praatgroep of therapie. Het is een training om te leren de geest krachtig te maken door oefening en herhaling. Evidence based: De mindfulnesstraining is een training met een duidelijk omschreven programma, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Wat zijn de effecten van een mindfulnesstraining? Er zijn al vele wetenschappelijke studies gedaan over de effecten van de training en hieruit blijkt:

  • Afname van lichamelijke en psychologische klachten
  • Beter met stress en onrust omgaan
  • Beter kunnen ontspannen
  • Het immuunsysteem versterkt
  • Kwaliteit van leven verbetert
  • Emoties zijn meer in evenwicht
  • Positieve veranderingen in aandachtsspanne, denken en hersenfuncties
  • Transformatie van de manier waarop iemand naar zichzelf en de wereld om zich heen kijkt en daar vervolgens op reageert.

Praktisch:
de training zal plaatsvinden in het Poortgebouw van Elswout of indien niet mogelijk ivm planning in het centrum aan het Spaarne.

De training zal op een doordeweekse avond plaatsvinden of op vrijdagochtend. Elke sessie duurt 2,5 uur. De stiltedag zal in het weekend zijn van 10 tot 16 uur.
Meld je dus zeker aan, of stuur mij een bericht als je geïnteresseerd bent.